En route met Kiki #2 – Bewerk en beheer je vakantiefoto’s als een baas

På vej med Kiki #2 - Rediger og administrer dine feriebilleder som en chef

Pak dine ting, luk kufferten og afsted til næste destination. Uanset om det er en fortsættelse af din ferie eller en dejlig tur hjem: Du har helt sikkert taget en masse billeder med dit kamera og/eller din telefon. Rejseblogger og fotograf Kiki van Dongen fra Rygsækruter deler sine tips og tricks til, hvad du bedst kan gøre med alle dine optagelser. Så hop på flyet, toget eller bilen, så går vi i gang med dine feriebilleder!

Saml alle billederne!

Måske har du kun taget dine feriebilleder med ét kamera. Så har du allerede samlet alle dine billeder på ét sted. Det eneste, du mangler at gøre, er at overføre alle dine billeder fra dit kamera til din telefon eller computer, så du kan poste dine bedste billeder på de sociale medier og få dem printet. Kiki har et praktisk trick til det: ,,Mit systemkamera har en wifi-funktion, så jeg kan importere billederne direkte til min iPhone. Så kan man begynde at redigere med det samme, og det gør det endnu sjovere for mig!

,,Den app, jeg bruger til at forbinde mit kamera og min telefon.''

Hvis du nu har brugt flere enheder (såsom en mobiltelefon, et system- eller spejlreflekskamera, et actionkamera, et analogt kamera eller en drone), giver det perfekt mening at samle alle dine optagelser på ét sted. Kiki: ,,Jeg bruger en harddisk til at samle alle filerne fra de forskellige enheder. På den måde kan jeg holde styr på, hvilke billeder der kommer fra GoPro, FujiFilm eller DJI-dronen.

Endelig har Kiki endnu et gyldent tip til verdensrejsende og backpackere blandt os: ''Skal du på en lang rejse? Så er det absolut en god idé at tage en harddisk med, så den ikke bare giver dig overblik, men også fungerer som backup!

Næste destination: computer/laptop

Det er meget fristende at begynde at arbejde med sine fotos direkte på telefonen, fordi man altid har den med. Det gælder også for Kiki: ,,Normalt er jeg så begejstret for en fotosession, at jeg helst vil begynde at arbejde med resultatet med det samme. Desværre er de billeder, jeg lægger på min iPhone, komprimerede. Det betyder, at filerne er reduceret i størrelse og dermed indeholder begrænset kvalitet. Det er en skam! Derfor fortsætter jeg efterbehandlingen hjemme på min Macbook. På den kan jeg også arbejde mere præcist på grund af den større skærm.''

,,Billeder, der gjorde mig meget begejstret, da jeg tog dem.''

Rediger og forbedr

Smukke billeder, det vil vi alle gerne have! Det første skridt er allerede taget: at tage et billede med den rigtige komposition og skarphed. Det andet trin er efterbehandling. Dit feriebillede kan forbedres endnu mere ved at justere bl.a. farver, kontrast og eksponering. Der findes mange forskellige apps og programmer, som du kan bruge til at pifte dine fotos op med. Kiki redigerer for det meste sine billeder i Adobe Lightroom (en forenklet udgave af Photoshop). Det tager dog lidt tid at få helt styr på dette program. Der findes masser af tutorials på YouTube om, hvordan man selv kan efterbehandle sine billeder. Det vigtigste er som regel at gøre billedet lidt lysere og øge kontrasten. Det gør hurtigt et billede lidt lysere!''

En nemmere måde er at bruge presets (forudindstillinger) i Adobe Lightroom. Der er mange udbydere af forskellige typer presets. Vælg en pakke med en stil, der passer dig, og med et tryk på en knap har du allerede redigeret dit foto. Det gør det desuden meget nemmere at få enhed i din samling af fotos, hvad angår farver, eksponering og kontrast. Kiki: ,,Jeg har også lavet mine egne filtre, som jeg planlægger at sælge i slutningen af året. Det fungerer virkelig godt! Jeg behøver kun at ændre nogle få indstillinger, for der er ikke to billeder, der er ens.

Reisfoto's bewerken

Før og efter

Hvis du nu er på udkig efter en gratis app? Så anbefaler Kiki Snapseed: nem og tilgængelig på din telefon!

Bliv organiseret

Når du har importeret dine billeder, samlet dem ét sted og redigeret dem, er det tid til at bringe orden i dette bjerg af filer. For at holde tingene organiseret arbejder jeg i mapper efter årstal. I disse lægger jeg så mapper med de forskellige lande, jeg har været i. På den måde kan jeg, når jeg laver en Instawall supernemt at gå tilbage til billedet i Marokko. Det er også praktisk at oprette en mappe med 'originale' og 'redigerede' billeder, så du kan være sikker på, at du har de rigtige!

Sidste tip: Vent ikke for længe med at organisere dine billeder. Når du kommer tilbage fra din ferie, vil du stadig have det hele i frisk erindring, og du vil flyve igennem det på ingen tid ;)

Held og lykke!